Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 4 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Pěstování odrůdy Vital
Krofta, Karel ; Ježek, Josef ; Křivánek, Jindřich ; Pokorný, Jaroslav ; Vostřel, Josef
Předložená metodika shrnuje zásady pěstování odrůdy Vital ve dvou progresivních pěstitelských systémech, v systému integrované produkce a v ekologickém zemědělství. Pěstitelský proces je veden snahou o prevenci a potlačení výskytu škodlivých organismů podporou užitečné entomofauny pomo-cí výsevu vhodných plodin v okolí či na okraji chmelnic. Navrhovaná opatření směřují ke zvýšení půdní úrodnosti,schopnosti půdy vytvořit optimální prostředí pro kořenovou soustavu rostlin chmele a během celé jejich vegetační doby jim zajistit dostatečné množství živin, vzduchu a vody pro jejich růst a vývoj, směřující k maximální produkci chmelových hlávek. Při vyhnojování chmelnic se preferují organická hnojiva, jako jsou komposty, statková hnojiva aj. Velká pozornost je věnována možnostem uplatnění zeleného hnojení a trvalého zatravnění, které je aktuální zejména na svažitých pozemcích. Ochrana chmele vychází z monitorování výskytu škodlivých organismů, prognóz signalizace vybraných chorob a škůdců a systémů varování. Ošetření pesticidy se provádí jen v nezbytně nutném rozsahu až po dosažení prahu hospodářské škodlivosti. Doporučované přípravky jsou selektivní s co nejmenším vedlejším účinkem na necílové organismy a životní prostředí. Zásady integrované produkce a ekologického pěstování chmele jsou aplikovatelné v klasických vysokých konstrukcích i systému pěstování chmele v nízkých konstrukcích.
Plný text: Stáhnout plný textPDF
Navrhování lanových chmelnicových konstrukcí
Ciniburk, Václav ; Eliášová, Martina ; Gregorik, Jiří ; Kořen, Jiří ; Vraný, Tomáš
Metodika se zabývá problematikou navrhování chmelnicových konstrukcí. Na základě ověřování nových poznatků na prototypu lanové chmelnicové konstrukce byly upřesněny podklady pro stanovení zatížení pro výnosové kategorie nových odrůd chmele pěstovaných v České republice. Metodika navrhování byla zpracována podle Eurokódů. Dostupný výpočetní program nabízí návrh materiálového a konstrukčního řešení chmelnice podle předpokládaného zatížení, odvozeného od potencionálních výnosů chmele na daném stanovišti.
Plný text: Stáhnout plný textPDF
Rajonizace českých odrůd chmele
Krofta, Karel ; Brynda, Miroslav ; Nesvadba, Vladimír
Odrůdová skladba chmelů pěstovaných v ČR prošla v uplynulých 20 letech radikální změnou. Kromě tradiční české odrůdy, Žateckého poloraného červeňáku, se v polovině 90. let minulého století začínají pěstovat původní české hybridní odrůdy Bor, Sládek a Premiant, ke kterým po roce 2000 přibyly postupně další – Agnus, Harmonie, Rubín, Vital a Kazbek. Rajonizace je zpracována pro obsah alfa kyselin, který je determinován především přírodními podmínkami stanoviště a průběhem počasí v době vegetace. Dostatek analytických údajů pro Žatecký červeňák umožnil zpracování obsahů alfa kyselin do ročníkových rajonizačních map, ve kterých jsou v izoliniích vyznačeny mikroregiony se stejnou hladinou alfa kyselin.
Plný text: Stáhnout plný textPDF
Charakterizace a identifikace odrůdy Vital
Nesvadba, Vladimír ; Polončíková, Zdeňka ; Henychová, Alena ; Krofta, Karel ; Patzak, Josef
Vital je nová a první česká odrůda, která má význam jak pro pivovarnictví, tak i pro farmacii. Je výsledkem šlechtění chmele pro farmaceutické a biomedicinální účely. Charakterizace a identifikace byly provedeny jak v čerstvém stavu v průběhu růstu chmele, tak i po usušení chmelových hlávek. Na základě morfologických popisů je stanovena identifikace na podrobných rozborech révy, listů, pazochů a hlávek. DNA analýzy byly provedeny z mladých listů, a to metodami STS a SSR. Pro identifikaci suchých hlávek byly použity podrobné mechanické rozbory a chemické analýzy. Z chemických analýz byly získány chmelové pryskyřice, polyfenoly a silice. Získaná statistická data a jejich variabilita charakterizují odrůdu Vital.
Plný text: Stáhnout plný textPDF

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.